Yüzyılın talanı

Güncelleme Tarihi:

Yüzyılın talanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2010 16:38

Jandarma ve polis ekiplerince Milas'ta düzenlenen operasyonda arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulundu. Tarihi eser kaçakçılarının 2 metre kalınlığındaki mermerleri delerek açtığı 10 metre uzunluğunda 80 santimetre genişliğindeki tünel polis ve jandarma ekiplerini şaşırttı.

Haberin Devamı

İŞTE TALANIN FOTOĞRAFLARI

 

Muğla'da kaçak kazı yapan şebekeye yönelik operasyonun ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Milas Zeus Karios Kutsal Mabet Alanı’nda şebeke üyelerince yapılan kaçak kazılarda Kral Mausolos’un babası Kral Hekataios’un mezarının bulunduğu ortaya çıktı.


Muğla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 7 aydır takip edilen kaçak kazı operasyonunda 8 kişi gözaltına alındı. Operasyonda 17 bronz sikke ele geçirildi. Milas’ın Hisarbaşı Mahallesi’ndeki kutsal alanın hemen üstünde bulunan taş barakanın haziran ayı içinde kimliği öğrenilemeyen bir kişiye 250 bin dolar karşılığında satıldığı belirlendi. Operasyonda, mabette bulunan yaklaşık 10 metre uzunluğundaki sütunun, başlangıç noktasındaki barakadan beton kapak açılarak yerin 12 metre altına inildi. Burada iki büyük odayla karşılaşan yetkililer, 2 metre büyüklüğünde 2 lahit buldu. Lahit içinde 1 metal arama dedektörü, 2 elmas matkap ucu, eserleri yukarı çıkarmada kullanılan calaskar, 2 merdiven, aydınlatma aparatları, soğutma hortumları, çelik halatlar, koruyucu başlıklar ve kürekler ele geçirildi. Yapılan belgelemenin ardından, polis ekipleri tarafından sürdürülen çalışma sonucunda kazı yaptıkları belirlenen N.K. (61), O.Y. (37), M.T. (67), M.Ö. (39), M.A. (35), M.S. (42), Y.D. (43) ve F.B. (41) adlı zanlıların evleri ve işyerlerine operasyon düzenlendi. Operasyonda 17 Bizans ve Helenistik döneme ait bronz sikke ele geçirildi. Zanlılar 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçlarından adli makamlara sevk edildi.

 

Haberin Devamı

Muğla KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen operasyonun halen devam ettiği öğrenilirken, ismi henüz açıklanmayan ünlü zengin ve tarihi eser ile yakından ilgilenen Türk işadamlarının kaçak kazıyı yaptırdıkları ileri sürülüyor. Kral Hekataios’un lahitinin olduğunun bilinmesine rağmen, nerede olduğu henüz saptanamadı. Lahit, şebeke üyelerinin adreslerinde de bulunamadı.

 

TARİHÇESİ

Haberin Devamı

Yunan yazarı ve ünlü Karya Kralı Mausolos’un babası olan Hekataios, M.Ö. 395’de öldü. Siyasi merkez olarak bugünkü Milas ilçesini kullandı. Öldükten sonra oğlu Kral Mausolos siyasi merkezi Bodrum’a taşıdı. Pers istilası sırasında İonları Perslere karşı ayaklanmaktan vazgeçirmeye çalıştı. M.Ö. 494 yılında İonlar Perslerle anlaşma yapmak zorunda kalınca Pers satrabına gönderilen elçiler arasında yer aldı ve satrabı ikna ederek İonia kentlerinin yeniden eski yasal konumlarına kavuşmasını sağladı. Hekataios’un bilinen iki yapıtından biri olan Genelogiai (Soyağaçları) ya da öteki adıyla Historiai (Tarihçeler).


Öte yandan, Ges Periodos ya da öteki adıyla Periegesis (Dünya Turu) adlı yapıtından günümüze ulaşan parçaların sayısı 300’ü geçer. Bu yapıt biri Avrupa’yı, öteki Asya’yı (Mısır ve Kuzey Afrika’yla birlikte) kapsayan iki bölüm olarak yazılmıştır. Hekataios, Eski Yunan tarihçileri için hiçbir zaman çekiciliğini kaybetmeyen coğrafya ve etnografya alanlarında genellikle öncü olarak kabul edilir. M.Ö. V. yüzyılda yaşamış tarihçi Herodotos, Hekataios’un yapıtını geniş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!